De Groninger boer Menko Oosterhuis staat voor een grote transitie. Hij wil voedselgewassen gaan produceren (in plaats van diervoer), hij wil bijdragen aan een gezonde regio door zo weinig mogelijk chemische middelen te gebruiken én hij wil zijn product zo dicht bij mogelijk afzetten. Documentairemaker Tom Tieman volgt Menko bij zijn eerste stappen op deze nieuwe weg.
De film neemt de kijker mee het veld in, terwijl het groeiseizoen zich grillig toont met perioden van zowel droogte als aanhoudende regen. Wat komt er allemaal kijken bij het verbouwen van nieuwe gewassen? We zien welke afwegingen Menko maakt om zijn peterselie, bonen en erwten goed te laten groeien, mét oog voor de natuur.
De akkerbouwer van boerderij Ommeland onderzoekt hoe hij de lokale afzet het beste kan aanpakken. Waar kan hij terecht met zijn oogst? Met wie kan hij samenwerken? Want minder kilometers van boerderij naar bord: het klinkt zo logisch. Maar hoe krijg je voedsel dat op een steenworp afstand van de Martinitoren wordt geproduceerd eigenlijk bij de consument in Stad? Het blijkt nog allemaal niet zo eenvoudig.